nr23-kristiansand-kumlokk

Nr.23: Kristiansand kommune, Vest-Agder

Motiv:   Kjente bygninger og gatenettet i Kristiansand

Kategori: Bykart

Designer(e): Alf Nygård, tidligere tilsett ved Kristiansand ingeniørvesen

Årstall: 1991

Kommune: Kristiansand

Fylke: Vest- Agder  

Annet: Vi ser sentrale bygninger i Kristiansand. I senter ser vi Kristiansand domkirke, til venstre ser vi Rådhuset, og til høyre ser vi den ene av flere bygninger i Rådhuskvartalet.  Tårnet på bygningen ble fra gammelt av brukt som fyrtårn. Se denne linken for mer informasjon om rådhuskvartalet i Kristiansand: Rådhuskvartalet. Oppe ved spiret til kirken finner vi 1641 som er årstallet Kristiansand by ble grunnlagt.

Historien bak:

Kumlokket tilhører Kristiansand by, og viser sentrale bygninger i Kristiansand. I senter ser vi Kristiansand domkirke, til venstre ser vi Rådhuset, og til høyre ser vi den ene av flere bygninger i Rådhuskvartalet (sjekk link lenger nede i denne teksten). Tårnet på bygningen ble fra gammelt av brukt som fyrtårn. Se denne linken for mer informasjon om rådhuskvartalet i Kristiansand: Rådhuskvartalet. Oppe ved spiret til kirken sees 4 tall, dette er årstallet Kristiansand by ble grunnlagt, 1641.

Lokket ble laget til byens 350 års jubileum i 1991. Det er designet av Alf Nygård, som var tilsett ved Kristiansand ingeniørvesen

Under bygningen til høyre sees det en ”O”, denne står for ”overvann”. (”K”= kloakk, ”V”= vann).

Lokket et støpt hos Ulefos Jernverk.

På bildet ser vi Rådhuset til venstre i bildet, og til høyre kan vi ser Rådhuskvartalet. Dette stemmer godt overens med slik de to bygningene er fremstilt på kumlokket.