nr1-gosen-jubileumslokk

 

Kumlokk Nr. 1: Gosen skoles jubileumslokk

Motiv: Tekst, ord og utsagn  

Kategori: Hendelser i samtiden. Demokratijubileene

Designer(e): Kunstnerparet Linnea og David Calder i samarbeid med Gosen skole. Elever og personalet har vært involvert i prosessen.

Årstall: 2014

Kommune: Stavanger

Fylke: Rogaland

Annet: Lokket er laget av Gosen skole for å markere feiring av Grunnloven 1814 – 2014 og Allmenn Stemmerett 1913 – 2013. Lokket ble lagt ned av ordfører Kristine Sagen Helgø i anledning 40 års jubileet for Gosen skole. Det er laget 15 eksemplar av lokket. Tre ligger ved de tre inngangene til samlingen. 11 lokk er plassert rundt i Stavanger. Du finner dem ved bygg og steder med særlig tilknytning til demokrati.    

Historien bak:

Gosen skole har etablert en samling med kumlokk fra hele landet. Lokkene har motiv og samlingen gir slik mulighet for å både å se ulike design og lære noe om landets kulturhistorie. Samlingen består nå av et 50-talls lokk, målet er 55. Samlingen er plassert i skolens uteområde, som er godt besøkt også etter skoletid. Dermed er samlingen tilgjengelig for et bredt publikum.

I tillegg til de vel 50 kumlokkene fra norske kommuner, har skolen fått et kumlokk fra Stavangers vennskapsby Nablus. Dette er nedfelt i gulvet ved skolens inngangsparti, ved to gamle dører fra Nablus som bærer merker fra intifadaen i 2002.

I forbindelse med demokratijubileene fikk vi utarbeidet et eget jubileumslokk, som ble avduket av ordfører Christine sagen Helgø i forbindelse med feiringen av skolens 40-årsdag. Se artikler under. Lokket er utplassert tre steder ved inngangen til skolens uteområde. Gosen har også gitt Stavanger kommune 11 jubileumslokk. Etter råd fra Kunstutvalget skal disse plasseres ved bygg/steder av spesiell offentlig interesse/steder knyttet til demokratiske verdier. Lokkene blir plassert ved Rådhuset, Rosenkildehuset, Stavanger kunstmuseum, Rogaland teater, Kulturhuset Sølvberget,  Bankplassen ved Domkirken,  Stavanger Konserthus, i bakken opp mot Valbergtårnet, i Bjergstedparken

aftenbladet-kumlokkreportasje

Om Gosen skoles jubileumslokk

Gosen skole feirer Demokratijubileet med et eget designet jubileumslokk, hvor motivet er utsagn våre elever forbinder med demokrati. Ord som «likeverd», «samhold» og «toleranse» står i snakkebobler på lokket, og understreker de grunnleggende prinsipper som skal til for å kalle et land demokratisk. Rundt kanten står «Stemmerett 1913-2013», «Grunnloven 1814-20014», «Gosen skole» og logoen til Demokratijubileet.

I Gosens uteområde ligger det nå en hel kulturløype av kumlokk med motiv fra hele landet. Lokkene er skjenket av velvillige kommuner, og planen er å lage en guide som forteller litt om motiv og de forskjellige stedene. Tre jubileumslokk skal nå inngå i samlingen, og ordfører Christine Sagen Helgø la tirsdag ned det første ved skolens inngangsparti, under feiringen av skolens 40-årsjubileum. Ett lokk er plassert på fortauet ved stien inn til skolen fra Madlamarkveien, og et annet ved undergangen til Kiwi Gosen. Stavanger kommune har 11 lokk til disposisjon, som skal plasseres i byens uterom.
Det er kunstnerne Linnea og David Calder som har hatt ideen til motivet, mens utformingen er gjort av Karin Sunderø. Selve støpningen er gjort ved Ulefoss jernverk, et av de få gjenværende i Europa.

Prosjektet er en del av Stavangers offisielle markering av Demokratijubileene.

Jubel for jubileum

Det var sang og musikk, taler og god-ord, og innbudte gjester fra nær og fjern, da Gosen skole feiret sitt 40-årsjubileum denne uken. Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø hyllet jubilanten og gav ros for kreative satsingsfelt og gode faglige resultater. Hun la også ned skolens nydesignede jubileumslokk, og åpnet dermed offisielt Gosens samling av kumlokk fra hele landet.

Det var ikke bare Gosens eget jubileum som ble feiret med brask og bram, for det nydesignede kumlokket er også en hyllest til demokratijubileene. Det er kunstnerne David og Linnea Calder som har utformet ideen med «snakkebobler», hvor det står utsagn som Gosen-elevene forbinder med demokratiet. Og rundt kanten står Stemmerettsjubileet 2013, Grunnlovsjubileet 2014, Grunnlovsjubileets logo og Gosen skole.

Men før nedleggelsen av lokket, var det åpningsfest på scenen ved gymbygget. Madlamark skolekorps og rektor Hilde Solberg åpnet jubileet, og ble etterfulgt av musikalske innslag fra elev Bertine Lerstøl Bjørøen og tidligere elev Marius Samuelsen. Første taler ut var elevrådsleder Andrine Solberg Junge, som snakket varmt om skolen og gratulerte med jubileet. Stavanger har i disse dager hatt besøk av en skoledelegasjon fra vennskapsbyen Nablus, og elev Yara Owda framførte et sterkt dikt fra Gaza. Deretter var det allsang ved lærer Runi Abrahamsen, før assisterende skolesjef Bjarne Birkeland og leder for oppvekst og levekår, Jon Petter Hernes holdt sine taler og overrakte blomster. De la begge vekt på skolens positive læringsmiljø, satsingen på økologisk kantine, sunn livsstil og kunst- og kultur, og betydningen dette har for de gode resultatene elevene oppnår. Hernes la til at han alltid ble like imponert over den energien han føler når han besøker Gosen. Også ordføreren framholdt skolens resultater og satsingsfelt. Hun fortalte at hun blir like imponert hver gang hun kommer for å se revyen, at hun godt skjønner hvorfor Gosen-elevene er stolte av skolen sin. Det var ord som falt elevene i smak, og jubelbruset hørtes nok langt utover skolens område.

Etter åpning og nedleggelse av kumlokk, ble alle invitert inn til kaffe, kaker og frukt, og sjelden har det vært så mange på Strøget som det var denne kvelden. Vårt eget skoleband Tinitus avsluttet kvelden med konsert ute, mens de som hadde lyst også kunne se skolens kunstsamling, rusle i kumlokk-løypen, eller bare kose seg med drøs ved buffeen.

Vi takker alle som var med og bidro til en flott jubileumskveld, enten det var med taler, kulturelle innslag, kaker, kaffe eller rigging og rydding. Vi takker også spesielt seniorrådgiver ved VA-verket, Åge Vistnes, som hjalp oss med nedleggelsen av kumlokket og i tillegg kom med flotte gaver.

aftenbladet-2