Nr. 32: Stange kommune, Hedmark
Motiv: En ard, forløper til plogen
Kategori: Historisk
Designer(e): Kunstner Arne Løvstad
Årstall: 1987
Kommune: Stange
Fylke: Hedmark
Annet: Stanges kommunevåpen er i grønt en sølv ard. Landbruksredskapet ard viser til Stange kommune som jordbrukskommune. Arden er en forløper for plogen, og den ble også mye brukt til potethypping etter at den ellers hadde gått ut av bruk.
Historien bak:
I 1984 ble det bestemt at kommunen skulle utarbeide våpen, og velforeninger, Stange historielag, skolene og andre ble oppfordra til å komme med forslag. Det kom ikke inn så mye som man hadde håpa på, men forslag fra tre personer ble sendt inn til Riksarkivet for vurdering. Det er nemlig Riksarkivet som er ansvarlig for at kommunevåpen er i tråd med heraldikkens regler og at de ulike kommunene ikke har våpen som for lett kan forveksles. Ingen av forslagene kunne brukes direkte, men i ett av forslagene fra Gyda Lahlum var det en ard som kunne tas med videre. Kunstneren Arne Løvstad fikk i oppdrag å jobbe videre med dette. Han sto også bak Ringsakers kommunevåpen, som ble godkjent i februar 1985. Kultursjef Terje Moshaug fikk registrert arden som symbol for Stange, slik at arbeidet kunne fortsette uten at en annen kommune stjal idéen i mellomtida.
Kommunestyret vedtok i februar 1986 fargen grønt og metallet sølv, og Arne Løvstads tegninger ble sendt inn til Riksarkivet. De godkjente det allerede 13. mars 1986. Søknad om godkjenning fra Kongen i statsråd ble sendt til fylkesmannen i Hedmark i april 1986, og den 20. juni 1986 godkjente Kongen i statsråd våpen og flagg. Flagget er likt, bortsett fra at sølv erstattes med hvitt etter vanlige heraldiske prinsipper.
Første gang kommunevåpenet ble brukt i en publikasjon var på jubileumsutgaven av Gammalt frå Stange og Romedal i 1986, etter at formannskapet hadde godkjent at det nye våpenet fikk pryde forsida på årboka. Temaet for årboka var kommunalt sjølstyre, ettersom den ble utgitt rett i forkant av 150-årsjubileet for kommunen i 1987.»
Kilde: Stanges kommunevåpen – lokalhistoriewiki.no