nr29-fauske-kommune

Nr. 29 – Fauske kommune, Nordland

Motiv: En knute og teksten «Marmorbyen Fauske»

Kategori: Identitet

Designer(e): Ukjent

Årstall: Ukjent

Kommune: Fauske

Fylke: Nordland

Annet: Byvåpenet symboliserer at Fauske er et viktig kommunikasjonspunkt for vegtrafikken og for reisende med Nordlandsbanen som omstigningssted for Nord-Norgebussene. Fauske har den mest kjente marmorforekomsten i Norge som består av kalkspatmarmor. Der tas flere fargevarianter av marmor ut av fjellet: hvit og rød, hvit og grønn, hvit og blå, hvit og sort. Tre av variantene markedsføres med handelsnavnene Coloritt, Antique Fonce og Norwegian Rose. Fauskemarmoren brukes mest innendørs som bygningssten.

Historien bak:

«Byvåpenet symboliserer at Fauske er et viktig kommunikasjonspunkt for vegtrafikken og for reisende med Nordlandsbanen som omstigningssted for Nord-Norgebussene.

Bysenteret Fauske framstår som et velutviklet handels- og servicesenter for Indre Salten. Utenfor Salten er Fauskenavnet uløselig knyttet til den unike marmorsteinen som finnes her, og som er benyttet til utsmykning av mange monumentalbygg over hele verden.

Fauske kommune består av mer enn bysenteret. I Sulitjelma kan du oppleve fjell og breer både sommer og vinter. Her kan du også bli med på gruvetur i Nord-Norges eneste besøksgruve, som også er tilrettelagt for funksjonshemmede.»

Kilde: Kommunevåpenet vårt – Fauske kommune

 

«Fauskemarmor er en bergart som utnyttes til bergindustri.

Fauske har den mest kjente marmorforekomsten i Norge som består av kalkspatmarmor. Der tas flere fargevarianter av marmor ut av fjellet: hvit og rød, hvit og grønn, hvit og blå, hvit og sort. Tre av variantene markedsføres med handelsnavnene Coloritt, Antique Fonce og Norwegian Rose. Fauskemarmoren brukes mest innendørs som bygningssten.

I Generalforsamlingens sal i FN-bygningen er det brukt grønn fauskemarmor.»

Kilde: Fauskemarmor – Wikipedia